Jak na domácí klíčení? Je to snadnější, než se může zdát, tak do toho! 


Slyšeli jste už o domácím klíčení? Tato metoda vám umožní dát si zdravé a čerstvé jídlo plné vitamínů i nyní během zimy, kdy máme čerstvých potravin málo. 

Jak na domácí klíčení? Je to snadnější, než se může zdát, tak do toho! 

Čerstvé a zdravé potraviny potřebujeme, abychom posílili imunitu a byli tak odolnější vůči nemocem. Zatímco v teplých měsících nemáme problém s konzumací čerstvých potravin, v zimě je to o něco horší. I když na pultech obchodů najdeme docela širokou škálu nejrůznějších zdravých potravin a vyklíčených semínek nevyjímaje, to co si vypěstujeme sami dome, je vždy lepší. Možná jste už slyšeli o klíčení semínek a zaujalo vás to. Určitě zapomeňte na předem připravené a kupované klíčky a raději to vyzkoušejte sami doma. 

pexels-photo-1464601

Moc toho nepotřebujete 

Klíčení samo o sobě není složitým procesem a takové zelené mungo fazolky vám vyklíčí klidně i do několika hodin v domácích podmínkách i bez speciálních misek na klíčení. Pokud vás tedy zdravá strava zajímá, pusťte se do toho. Ke klíčení je zapotřebí především dostatek vody, semínka se musí pravidelně a to minimálně dvakrát denně proplachovat, jinak se ale nemusíte o nic moc starat.

Do klíčení se můžete pustit v kteroukoliv roční dobu, semínka se musejí nejprve namočit na několik hodin do vody a poté propláchnout. Dát je pak můžete do speciální klíčící misky nebo do úplně obyčejné misky, kterou najdete doma, ale i do jiné nádoby. Pozor však na to, aby byly semínka na světlém místě a v pokojové teplotě. Několik hodin či dnů, podle druhu semínka je pak potřeba je pravidelně oplachovat do doby, než začnou klíčit. Pak už jsou připraveny ke přímé konzumaci. 

pexels-photo-1213710

Čerstvá strava kdykoliv

Tímto způsobem si můžete zajistit nejen čerstvou stravu kdykoliv, ale především své tělo zásobíte živinami a důležitými vitamíny. Rostliny ve svých klíčcích nám totiž nabízí to nejlepší ze sebe. Klíčit se dá vlastně cokoliv, na jakékoliv semínko si vzpomenete. Nejčastěji jsou to právě mungo fazolky, čočka, pohanka nebo třeba lněné či slunečnicové semínka. Oblíbená je i řeřicha, sója, hrách nebo například vojtěška. 

Využít můžete klíčky do salátů nebo pomazánek, hodí se i jako ozdoba nebo k okamžité konzumaci jen tak.